Emily Kame Kngwarreye

Op deze pagina staat informatie over Emily kame Kngwarreye, een van de meest vooraanstaande Aboriginal kunstenaars van deze tijd. Binnenkort verschijnt er op Dreamweb ook  informatie over muziek, dans en storytelling.

Klik hier voor een virtuele Emily tour in flash !

Introductie Emily

Gemeenschappelijk in de schilderijen van Emily is altijd haar Aboriginal achtergrond waarin het schilderen een middel was om haar traditionele ritueel geladen kennis weer te geven en ook door te geven. In haar schilderijen komt dit tot uiting door het weergeven van verschillende symbolische lagen waarvan de exacte betekenis vaak verborgen is gebleven. Emily begon in 1989 met schilderen en overleed in 1996.

Emily heeft zich in die korte periode gemanifesteerd als een fenomeen. Tijdens de BiŽnnale in VenetiŽ in 1997 vertegenwoordigde Emily AustraliŽ. Hiervoor won zij in AustraliŽ een van de belangrijkste kunstbeurzen terwijl zij zich hier niet eens voor had aangemeld. Zij begon pas op 79 jarige leeftijd te schilderen en terwijl zij nooit in een Westers Museum is geweest werden meteen vergelijkingen gemaakt met Kunstenaars van Modern Werk uit de Westerse moderne kunst traditie, zoals bijvoorbeeld De Kooning.

Karakteristiek voor Emilyís werk is haar eigenzinnige stijl binnen het kader van de Aboriginal Kunst, haar veelzijdigheid en het rijke kleurenpalet dat in de doeken verwerkt is. Emily Kame Kngwarreye neemt een bijzondere plaats in binnen de Aboriginal Kunst. Een groot deel van haar werken zijn opgenomen in de Westerse moderne kunstwereld zonder dat deze werken maar iets van de authentieke kracht en verbeeldingsvorm hebben verloren.  

Emily sliep bij haar schilderijen, als het koud was rolde ze zich ook op in het doek.        

(Courtesy: Henk Ebes Collection)

Emily Links
 

 

 


Click her for English 

Emily kame Kngwarreye
 


Dots and Lines
De hand van Emily aan het werk

Awelye 1989/90, Emily Kame Kngwarreye
Photograph courtesy of the National Gallery of Victoria

 

Untitled, (Alhalkere) 1996, Emily Kame Kngwarreye
Photograph courtesy of the National Gallery of Victoria

 

 Klik hier voor meer foto's van werk van Emily