Dreamweb Workshops  

Introductie 

Storytelling 

Maak je eigen Didgeridoo 

Didgeridoo leren spelen

Workshop Boomerang maken en gooien

Workshop Dieren imitatie dans

 

 

Introductie

In de introductieworkshop komen verschillende aspecten van de rijke Aboriginal cultuur aan bod. De workshop begint echter met een algemene introductie over het land Australie, met de dieren die er wonen, de verschillende landschappen, de steden en de woestijn, klimaat en geschiedenis. Dan worden verschillende aspecten van de Aboriginal cultuur geintroduceert, beginnend met de Dreamtime: de heilige droomtijd. We duiken verder in deze rijke en boeiende cultuur met de muziek, de dans, lichaamsbeschilderingen en religie. Er wordt gebruik gemaakt van DVD's en muziek. De introductie kan ook in de vorm van een powerpoint presentatie gegeven worden aan de hand van fascinerende en unieke foto's.

 

 

 

 

 

 

 

 

Storytelling

Storytelling of Verhalen vertellen verwijst naar de orale traditie van de Aborigines. Het doorgeven van kennis, regels en taboes aan jongeren generaties door middel van verhalen. Allemaal begint het bij het oerverhaal over de schepping, dat in de droomtijd plaatsvindt of vond. De verhalen worden ook geschilderd, vaak wordt bij het schilderen van een story het verhaal erbij gezongen. Bij deze workshop wordt dan ook gebruik gemaakt van een schilderij als bron van een storytelling.

 

 

Maak je eigen didgeridoo

De didgeridoo of Yidaki is het traditionele blaasinstrument van de Aborigines. Het produceert een lage bromtoon die lang doorgaat. Geoefende spelers kunnen met behulp van de zgn. "Cirular Breathing techniek" continu lucht in de Didgeridoo blazen, dus snel tegelijkertijd ook lucht in te ademen. De Digeridoo wordt traditioneel gemaakt uit bomen uit de bush in Australie. Termieten die niet tegen het zonlicht kunnen eten zich een weg door de binnenste kern van de boom, meestal een Eucalyptus soort. Door op de boombast te kloppen weet je of de boom hol is en mogelijk geschikt voor het maken van een didgeridoo. In deze workshop gebruiken we PVC pijpen of bamboe pijpen. De pvc pijp wordt zwart gemaakt en op deze ondergrond gaan we in deze workshop schilderen. De kinderen denken eerst na over hun persoonlijk totem, en deze gaan we met de Aboriginal techniek van schilderen ( het "Dotpainten ") op de didgeridoo schilderen.

 

Didgeridoo leren spelen

Met de PVC buis of met echte didgeridoos leren we in deze workshops het spelen van de didgeridoo. Er zijn verschillende speeltechnieken, en aspecten als houding van je mond en tong, hoeveel lucht je laat ontsnappen en ontspanning bepalen of je geluid uit de didgeridoo krijgt. We werken eerst aan de basistoon ( of Drone ), en vandaaruit worden enkele overzichtelijke technieken gedemonstreerd en voorgedaan. Het toewerken naar een korte presentatie of demonstratie op school is ook mogelijk met deze workshop.

 

De workshop wordt o.a gegeven door de Didgeridoo mother of Holland : Lies Beijerinck. 

 

 

 

Boomerang maken en gooien

Iedereen kent wel de boomerang, maar wie kent nu echt de achtergrond en weet waarom de boomerang ook terugkomt ? De man die hier alles over kan vertellen is de Boomerang MAN van Nederland. Hij komt naar school om met de kinderen een kleine binnenshuis boomerang te maken in een uur. En deze boomerang werkt net zo goed als een echte !. Natuurlijk legt de Boomerangman ook alles uit over de geschiedenis en de werking van de Boomerang. De kinderen mogen de zelfgemaakte boomerang houden en krijgen ook nog een leuk informatie setje mee naar huis.

 

 

 

 

Dieren imitatie dans

In deze unieke workshop leren we de basis van de Aboriginal dans, de dieren imitaties. Deze dansen worden gebruikt bij de jacht, in rituelen en bij feesten. Het zijn de meest publieke dansen, dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor een algemeen publiek. Dreamweb heeft bij de ontwikkeling van  deze workshop samengewerkt met gavin Ware, een Aboriginal performer en danser, en hij heeft ons deze dansen laten zien. Indien mogelijk voert Gavin deze workshop ook uit op school, hierbij zingt hij traditionele liederen en beschildert hij zich met oker. In de droomkoffer zit een DVD met een instructie voor deze workshop en ook voorbeelden van verschillende dieren imitatie dansen.

 

Optreden Gavin Ware

 

My name is Gav…

Australian Aboriginal and Torres Strait Islander performing artist 

for over 13 years, currently based in Göteborg , Sweden .

I specialize in cultural workshops across Sweden and abroad, 

offering people all over the world an Interactional Experience in 

a variety of recreational workshops. Let me bring you closer to 

one of the oldest living cultures in the world. 

the Aboriginal people of Australia .  

 

klik hier voor meer informatie over een optreden van Gavin Ware

De Workshops zijn te boeken vanaf 45 minuten tot 1,5 uur. Voor kosten en beschikbaarheid, e-mail  * svp naar Dreamweb of bel !

 

 

 

 

 

 

 

  

 

more info : tel :+31-20-6793831  *  fax:+31 (0)84 748 3010

 

fotos: Lucien Lecarme // Dreamweb